Moody Coliseum and Miller Event Center - Silver

Moody Coliseum and Miller Event Center is a 170,585 gross square foot facility renovated and expanded facility utilized for athletic events, academic ceremonies, and concert performances. Moody Coliseum and Miller Event Center is located at 3009 Binkley Avenue on the SMU Campus in Dallas, Texas. The building was designed and constructed with the goal of achieving LEED Silver.

Reaching substantial completion on January 4, 2014, Moody Coliseum and Miller Event Center achieved LEED Silver under LEED NC Version 3 with 52 points.

Sustainability features include:

  • Multiple bus lines located within a quarter mile walking distance provides optimal access to the City bus network and promotes alternative transportation.
  • The amount of vegetated open space provided by the project resulted in an exemplary performance. An average of 44% of the combined total LEED Boundary square footage is dedicated to open space.
  • The reflective roof helps to reduce the heat island, minimize negative impacts on microclimates, reduce heat gain on the building, and improve human comfort.
  • Outdoor irrigation watering is reduced by the planting of native and adaptive species resulting in an average of 55% reduction of potable water and total water usage.
  • All main lobbies have walk off mats to help reduce outdoor contaminants from being introduced into the building. This will assist indoor air quality.
  • Reuse of the existing structure was critical to the project team.  Overall, 84% of the existing structure elements were reused resulting in less use of natural resources and reducing the overall environmental impact of the building as it relates to material manufacturing and transport.
  • Overall energy consumption is estimated to be reduced by an average of 13%.
  • The thermal control systems were designed to meet higher human comfort standards. The effectiveness of the system will be tested with occupant surveys and adjusted as needed.
  • Occupants are provided individual lighting control and thermal control to further enhance comfort and well–being.
  • All buildings on the SMU campus are non-smoking. Designated smoking areas at least 25’ from buildings are provided throughout the campus.
  • SMU’s commitment to recycling is exemplified throughout the building with dedicated recycling areas on each floor for paper, plastic, aluminum, glass, and cardboard items.
  • Water reduction is another important aspect to the design of this building. Water usage was reduced by 39% by installing low flow shower heads, low flow faucets, as well as water-smart toilets.
  • 75% of all construction waste was diverted from the landfill. Diverting construction waste not only mitigates the detrimental effects of new construction, it preserves natural resources.
  • 10% of the materials selected for the project include products with recycled content with 24% of those were products which were locally or regionally manufactured.
  • Indoor air quality was assured with the implementation of the Indoor Air Quality Management Plan during construction and installation of products with Low Volatile Organic Compound content levels, as well as formaldehyde–free composite wood products.
  • In order to maintain good indoor air quality after occupancy, a green cleaning plan is in place. This plan requires all cleaning products and procedures meet various sustainability criteria aimed at protecting the building occupants and custodial staff from interacting with harmful chemicals.

Project Team

Architect: HOK
LEED Consultant: The Beck Group
MEP Engineer: Purdy-McGuire, Inc.
Structural Engineer: Thornton Tomasetti
Civil Engineer: Raymond L. Goodson Jr., Inc.
Landscape Architect: The Office of Christopher Miller
Audio Visual Consultant: Wrightson, Johnson, Haddon & Williams (WJHW)
Food Service Consultant: Ricca Design Studios
Construction Manager: Roger's-O'Brien Construction